Skip til hoved indholdet
    Hjem Mål og Baggrund Lov- og plangrundlag Assens Forsyning A/S’ afløbssystem

Assens Forsyning A/S’ afløbssystem

De afløbssystemer, der fremgår af spildevandsplanens Kort tilhører som udgangspunkt Assens Forsyning A/S, med mindre andet er angivet i kortet eller ved tinglysninger og lignende.

Hvad angår stikledninger er ejerforholdet bestemt jævnfør lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v..

Den matrikulære grundgrænse til en ejendom udgør som udgangspunkt skellet mellem spildevandsselskabets stikledning og den private stikledning. Det vil sige, at indenfor spildevandsplanens kloakoplande står spildevandsselskabet for etablering, drift og vedligeholdelse af ledninger m.v. frem til grundgrænsen, mens grundejeren er forpligtet til at afholde alle udgifter til udførelse, drift og vedligeholdelse af ledninger og eventuelle andre spildevandsanlæg på egen ejendom (f.eks. faskiner og omfangsdræn).

Spildevandsselskabet har ansvaret for at føre stik frem til grundgrænsen i områder med tilslutningspligt. Kommunen fastsætter et tilslutningspunkt for tilslutning til spildevandsselskabets afløbssystem.

Ud over stikledninger og andre små anlæg på egen grund, findes der enkelte større kloakoplande, hvor ledningsanlægget er privat ejet og drevet. Det er som oftest områder, hvor der findes én eller flere større privatejede matrikler, og hvor spildevandsselskabets ledningsanlæg kun er ført frem til skellet. I disse tilfælde er oplandet i spildevandsplanen særskilt markeret med "andet ejerskab". Der kan dog være andre private områder, der ikke er registreret og dermed ikke vist i planen.

Assens Forsyning A/S’ afløbssystem

Indenfor et i spildevandsplanen godkendt kloakopland er der i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 28, stk. 4 tilslutningspligt for ejendomme, når stikledning er ført frem til grundgrænsen. Kommunalbestyrelsen afgør, hvornår den fysiske tilslutning skal være gennemført. Grundejeren er forpligtet til for egen regning at tilslutte afløb fra ejendommen til stikledningerne.

Tilsvarende gælder, at når oplande ændres fra fælleskloakering til separatkloakering, så har grundejer pligt til for egen regning at separere regnvand og spildevand og tilslutte sig det nye afløbssystem. Hvis der kan opnås tilladelse til alternativ håndtering af regnvandet på egen grund i f.eks. et regnbed eller en faskine må grundejeren undlade at slutte regnvand til regnvandsstikledningen.

Ved nye tilslutninger til spildevandsselskabets afløbssystem skal der betales tilslutningsbidrag. Tilslutningsbidraget er fastsat som et engangsbeløb, der forfalder, når en ejendom kan tilsluttes spildevandsanlægget. For ejendomme, hvor ejer har indgået kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningsselskabet, jævnfør betalingslovens § 7a, forfalder tilslutningsbidraget ved kontraktens indgåelse. Regler for betaling af tilslutningsbidrag og det årlige vandafledningsbidrag fremgår af Betalingsvedtægt for spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S. Gældende takster kan ses på Assens Forsyning A/S’ hjemmeside.

Assens Kommune meddeler tilladelse til tilslutning af spildevand til både spildevandsselskabets og private afløbssystemer. Tilladelsen regulerer mængde og kvalitet af det afledte spildevand, og kan omfatte specifikke vilkår for tilledningen til afløbssystemet. 

Omfangsdræn

Det er tilladt for husejere at tilslutte omfangsdræn fra et hus til et fælleskloakeret afløbssystem eller til en regnvandskloak i separatkloakerede områder. I helt særlige tilfælde og efter konkret vurdering hos kommunen og spildevandsselskabet kan det tillades, at omfangsdræn tilsluttes spildevandssystemet i separatkloakerede områder. Som udgangspunkt kan der afledes vand fra de drænledninger, som har til formål at tørholde husets ydervægge og fundament.

I henhold til Betalingsvedtægt for spildevandsanlæg tilhørende Assens Spildevand A/S og Assens Rensning A/S er det muligt for grundejere at udtræde helt eller delvist af spildevandsselskabet, hvis ejendommen ligger i et område udpeget hertil i spildevandsplanen. Hvis spildevandsselskabet ønsker, at en eller flere ejendomme udtræder, kræver det, at spildevandsselskabet kan indgå en frivillig aftale med hver enkelt grundejer.

 Faktaboks – udtræden af spildevandsselskabet

Delvis udtræden af spildevandsselskabet omfatter udtræden for tag- og overfladevand, hvorved grundejeren fremover selv skal stå for håndtering af regnvand eksempelvis ved nedsivning. For processpildevand fra virksomheder skal der tages konkret stilling i hver enkelt sag.

Tilladelse til hel eller delvis udtræden af spildevandsselskabet skal ske under hensyntagen til vandmiljøet, spildevandsanlæggets tekniske funktion og spildevandsselskabets økonomi.

Eksempelvis kan spildevandsplanen fastlægge mulighed for udtræden for regnvand i fælleskloakerede områder, hvor der i spildevandsplanen er planlagt separatkloakering, og hvor etablering af et regnvandsbassin ikke er muligt eller økonomisk hensigtsmæssigt. I disse tilfælde kan spildevandsselskabet indgå en frivillig aftale med grundejeren om udtræden. Det betyder, at der ikke lægges en regnvandsstikledning frem til ejendommen og, at grundejeren får tilbagebetalt en del af tilslutningsbidraget mod selv at sørge for håndtering af tag- og overfladevand på egen grund.

Det kan også være en fordel indenfor eksisterende separatkloakerede områder, hvor kapaciteten af eksisterende regnvandsledninger er for lille.

Grundejerne skal selv betale for de nødvendige ændringer på egen grund. Ændringerne vil normalt omfatte adskillelse af spildevand og regnvand samt etablering af en regnvandsfaskine eller en anden form for Lokal Afledning af Regnvand (LAR-løsning) på egen grund.

Rådhus Allé 5
5610 Assens

Nyttige links